Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

De plek | Op Maarhuizen

Stap de geschiedenis binnen

Wandel vanaf het Pieterpad het achtererf op, loop om de boerderij het lindenlaantje af naar het oude kerkhof en stap zo de geschiedenis binnen. Neem het pad rechts langs het fluitenkruid dat groeit in het beschutte weiland, pak je schrijfblok en laat de inspiratie stromen. Verder naar het hek, waar je uitkijkt over de waterplas, ontdek de tureluur met zijn felrode poten en vrolijke lenteroep. Verruim je blik over de horizon van het weidse Hogeland.

.

De wierde Maarhuizen

De wierde Maarhuizen ligt vlak boven Winsum op een half uur rijden van de stad Groningen. De wierde is een groene oase in het vlakke landschap van het Groninger Hogeland. Maarhuizen bestaat uit drie historische boerderijen en enkele woonhuizen. Al sinds het begin van de jaartelling wordt deze plek bewoond. De vroegste bewoners van Maarhuizen hoogden hun woonplek op met aarde om veilig te zijn voor het zeewater van het Wad. Zo groeide Maarhuizen uit tot een buurtschap met een kerk en een begraafplaats. De begraafplaats is nog altijd te bezoeken, de kerk is verdwenen. In de jaren ’30 is de wierde deels afgegraven, waardoor een waterplas met bijzondere natuurwaarde is ontstaan. Je kunt er ganzen met jongen zien zwemmen en talloze steltlopertjes zien scharrelen naar eten.

.

Knooppunt van ommetjes 

Maarhuizen ligt aan het Pieterpad en aan het Mensingeweersterloopdiep. Over het diep liggen twee bruggetjes, waardoor je een fijn ommetje kunt wandelen over de wierde, door de wei en langs het water. Pluk een handje bramen en wandel al snoepend verder. Het beschutte groen van de wierde nodigt uit tot dwalen, spelen en ontdekken.

Enne Jans Heerd

De Enne Jans Heerd is de meest markante boerderij van Maarhuizen. Een indrukwekkend karakteristiek woonhuis met twee schuren, naar klassiek Gronings ontwerp.De oude gevelstenen vertellen van de trots die de bewoners van deze boerderij gevoeld hebben. Ze lieten hun initialen achter en beeldden hun meest waardevolle bezit af, hun ranke zwarte paarden. Tot 1594 was Maarhuizen een voorwerk - een boerderij als een soort buitenpost - van het klooster Aduard. De oudste delen van de boerderij stammen uit het jaar 1600. Daarmee is het een van de oudst bewaard gebleven boerderijen in zijn soort en een uniek overblijfsel van eeuwen agrarische geschiedenis. 

.

De boer en zijn beesten

Het is niet verwonderlijk dat deze heerd een belangrijk rijksmonument is, beschermd van het interieur tot het gebint, van het rieten dak tot de lemen vloer. De boerderij is vernoemd naar Enne Jans Huizing (1737-1812), één van de vele boeren die de heerd door de eeuwen bewoonde en er een succesvol boerenbedrijf wist op te bouwen. Door de tijd wisselden akkerbouw en veeteelt elkaar af. De laatste boer op de heerd had een gemengd boerenbedrijf en verliet de boerderij in 2011.

We zien hem nog zitten, in zijn stoel in de opkamer. In dat interieur vol details die al eeuwenlang meegaan, met rondom het groen van zijn dierbare fruitbomen buiten in de boomgaard. Met veel zorg is het woonhuis gemoderniseerd met behoud van alle waardevolle elementen. We zijn dankbaar voor al zijn verhalen over de heerd, hij brengt Maarhuizen voor ons tot leven. In alles wat we Op Maarhuizen aanbieden, proef je de geschiedenis en herken je de sfeer. Wil je hier meer over weten? Lees dan het boek over de geschiedenis van de Enne Jans Heerd op Maarhuizen.

.

Een nieuw hoofdstuk

Inmiddels is er een nieuw hoofdstuk begonnen voor de Enne Jans Heerd en de wierde Maarhuizen. Staatsbosbeheer en Stichting Enne Jans Heerd hebben de handen ineen geslagen om deze bijzondere plek te behouden en open te stellen voor het publiek. De restauratie en herbestemming van de boerderij en het landschapsplan zijn inmiddels afgerond. Mayke en Gijs geven invulling aan de activiteiten op Maarhuizen. Zo brengen we samen nieuwe energie naar deze eeuwenoude plek.

iets voor jou?