Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn | Op Maarhuizen

Nieuw leven op een eeuwenoude plek

.

In 2010 vertrok de laatste boer op Maarhuizen en kwam de boerderij Enne Jans Heerd leeg te staan. Eigenaar Staatsbosbeheer ging op zoek naar een nieuwe maatschappelijke bestemming. Om een nieuwe toekomst te creëren voor de Enne Jans Heerd werd een uniek samenwerkingsverband gevormd bestaande uit Staatsbosbeheer, Rizoem, Onix NL, LAOS Landschapsarchitecten. Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra werden gevraagd om invulling te geven aan de nieuwe bestemming. De Stichting Enne Jans Heerd werd opgericht voor het beheer en behoud van de boerderij. Mayke en Gijs werkten de plannen voor een podium voor cultuur en natuur verder uit. Na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek naar programma, ontwerpmogelijkheden, bouwkosten, financiering en exploitatie startte in 2021 de restauratie en herbestemming van de boerderij.

Mayke en Gijs

Mayke en Gijs zijn een jong enthousiast koppel die invulling geven aan de plannen op Maarhuizen. Zij huren de boerderij van Stichting Enne Jans Heerd en zijn de uitbaters van de boerderij. Mayke en Gijs zijn beide opgegroeid op het platteland en hebben daardoor een grote liefde voor het platteland opgebouwd. In 2013 begonnen ze met de uitwerking van hun plannen vanuit de wens om een plek te creëren waar zij hun idealen en ambities tot werkelijkheid konden maken. Een plek waar ruimte is voor initiatieven en waar mensen worden geprikkeld tot ontwikkeling en creativiteit.

Sinds 2018 zijn ze de bewoners van de Enne Jans Heerd samen met hun zoontjes Pieter en Abel, hond Sam, twee katten en acht kippen. Gijs voelt zich als kleinkunstenaar als een vis in het water op Maarhuizen. In 2011 won hij het VARA Leids Cabaret Festival en toerde daarna met verschillende voorstellingen door het land. Gijs is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding op Maarhuizen. Mayke is de strateeg op de achtergrond die zorgt dat er altijd een vers veldboeketje op tafel staat. Als projectleider is ze gewend om projecten van idee naar resultaat te brengen. Samen geven zij invulling aan de nieuwe bestemming van de Enne Jans Heerd op Maarhuizen.

iets voor jou?