13 april
Aanvang: 10:00
Tien jaar lang was Evert Bisschop Boele lid van een shantykoor en in 2024 verscheen zijn boek ‘Zingen als een Zeeman’. In deze editie neemt hij ons mee in de wondere wereld van het shantykoor en het belang van zo’n koor voor mensen, voor de cultuursector en voor de samenleving.
In het boek Zingen als een Zeeman beschrijft Evert wat er gebeurt in zo’n koor: wat er gezongen wordt, waar er gezongen wordt, wie er zingen, en wat dat allemaal betekent voor de leden van het koor.
Evert Bisschop Boele is lector kunsteducatie aan de Hanzehogeschool Groningen. In het lectoraat is alledaagse cultuurparticipatie een van de onderzoeksthema’s, vanuit de gedachte: als kunsteducatie in school voorbereidt op een leven waarin kunst een rol speelt, dan moeten we ook weten welke rol kunst dan in het alledaagse leven van mensen speelt. In dit geval: wat de waarde van het zingen in een shantykoor is voor degenen die het doen.
In zijn verhaal vertelt Evert Bisschop Boele over de scene van de shantykoren, een typisch Nederlands en Noord-Duits verschijnsel dat zelfs is opgenomen in de Nederlandse Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. We maken kennis met de geschiedenis van het genre, met de sociale en muzikale kenmerken van het onderzochte shantykoor en hun onderlinge samenhang, en krijgen antwoord op de vraag waarom het langdurig rondhangen in een shantykoor de enig passende onderzoeksmethode is als je er iets van wilt snappen.
Evert Bisschop Boele (1964) is opgeleid als muziekdocent en etnomusicoloog. Hij was muziekdocent op een middelbare school in Amsterdam en muziekconsulent bij de Landelijke Pedagogische Centra, en daarna werkzaam bij de Hanzehogeschool Groningen als achtereenvolgens opleidingshoofd aan het Prins Claus Conservatorium, adviseur van het College van Bestuur, en lector. Daarnaast bezette hij van 2016 tot 2023 de bijzondere leerstoel ‘Betekenis van Cultuurparticipatie’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En hij is nog steeds lid van het shantykoor dat hij onderzocht.
Begin je zondag met voeding voor je geest. Elke tweede zondag van de maand een bijzonder verhaal, een andere verteller, een nieuw onderwerp. Oftewel: Stof tot Nadenken.
Entree: € 8,50 incl een kop koffie of thee en een plak Grunneger Kouk vooraf
Bruncharrangement: € 27,50 inclusief entree, kop koffie of thee met koek vooraf en na afloop een uitgebreid brunchbuffet met heerlijke zoetigheden, verse broodjes en andere lekkernijen
iets voor jou?