Als kind werd Bert van Erk al geboeid door Werkman’s werk. Het wekt verwachting, als een foto-moment uit een droom, waar zijn we? Wat gaat er gebeuren? Wat horen we?
Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) werd geboren in Leens. In 1918 raakt hij betrokken bij kunstkring De Ploeg, eerst als drukker en later ook schilder. Vanaf 1923 begint hij met het drukken van prenten in een zelf gevonden techniek, die hij druksels noemt. Hij zal er honderden maken, in uiteenlopende thema’s en steeds met nieuwe technieken.
Werkman was één van de boeiendste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Met zijn avant-gardistische drukwerk en zijn druksels werd hij al tijdens zijn leven bekend.
Bert van Erk: "Ter gelegenheid van het Hendrik Nicolaas Werkman-jaar 2015 kreeg ik van de ZomerJazzFietsTour en de SJIG een compositie-opdracht. Ik maakte een suite van 3 delen bij 3 druksels. Met de klarinet in de hoofdrol want Werkman (1882-1945) was fan van vooral de klarinettisten in de “Hot-Jazz” van zijn tijd. Die hoorde hij via de grammofoon in zijn atelier tijdens het werken. Op onze beurt maken wij een kleine eeuw later weer muziek bij zijn beelden. Ik kreeg de Groninger Cultuurprijs 2024 toebedeeld. Het bijbehorende budget maakt het mogelijk de suite uit te breiden tot 7 delen en daarvan een album te realiseren, een cd in mapje met ook de 7 druksels. In concert spelen we dan weer de stukken, opnieuw geïmproviseerd, met de druksels groot zichtbaar naast ons”.
Bert van Erk: composities en contrabas,
Michael Moore: klarinet en basklarinet
Sebastian Demydczuk: slagwerk
Rietblazer en componist Michael Moore (ook altsaxofoon) groeide op in California USA. Na zijn jaren in New York kwam hij in 1980 in Amsterdam wonen. Michael werd spoedig lid van Misja Mengelberg’s ICP en is dat nog steeds. Hij speelde en toerde met eigen bands als Available Jelly en Trio Clusone en kreeg in in 1986 de “Boy Edgar Prijs” toebedeeld, de grote Nederlandse jazzprijs. Zijn album in duo met pianist Achim Kaufmann werd in het Duitse maandblad JazzPodium medio 2024 tot mooiste album van de maand verkozen.
Drummer Sebastian Demydczuk runde enkele decennia zijn werelmuziekband Carlama en toerde daarmee de bol rond. Hij was ook lid van Barana met Behsat Uvez en is nog steeds veel on tour, maar ook lid van het huistrio van de SmederijJazzJam in Groningen o.l.v. Diederik Idema. Sebastian ontwikkelde zich ook tot sound-engineer in zijn eigen Sound Balance Studio waar “Spelen met Werkman” ook opgenomen werd.
Combineer het concert met een bezoek aan de Expositie 'Werkman komt thuis' bij Borg Verhildersum in Leens. In 2019 heeft het GRID Grafisch Museum Groningen een groot deel van Werkmans inventaris aangekocht. Nu het museum tijdelijk gesloten is, leent het GRID materialen uit aan Verhildersum. Daarmee ‘komt Werkman weer thuis’. In de Boerderij bij Verhildersum is een afdeling ingericht met deze spullen, waaronder zijn bureau en materialen waarmee hij werkte. Ook tonen ze een aantal van zijn druksels.
Borg Verhildersum is geopend van 10:30 tot 17:00 uur. Het Werkman Arrangement geeft toegang tot het concert en de Borg, Het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij.
iets voor jou?