10 april
Aanvang: 15:30
In de provincie Groningen, waar de horizon zich eindeloos uitstrekt en de luchten voortdurend veranderen, is het landschap doordrenkt met karakteristieke elementen. Dorpen, kerken, molens, dijken en boerderijen bepalen het ritme van de regio. Deze balans tussen leegte en erfgoed maakt het Groninger landschap niet alleen uniek, maar ook een symbool van rust en ruimte. Een gevoel van sereniteit dat zowel door bewoners als buitenstaanders wordt gekoesterd.
Dit fenomeen, dat we 'Rust ín Ruimte' noemen, staat helaas onder druk. Diverse factoren dreigen deze delicate harmonie te verstoren. Hoe kunnen we de fysieke omgeving én de mentale beleving die Rust in Ruimte vertegenwoordigt, behouden voor toekomstige generaties?
Op 10 april 2025 vindt in Op Maarhuizen, nabij Winsum, de conferentie Rust in Ruimte plaats, georganiseerd door Erfgoedpartners. Deze conferentie biedt een platform voor een breed scala aan sprekers, waaronder kunstenaars, wetenschappers, ambtenaren, burgers, en vertegenwoordigers uit de industrie. Samen gaan zij in gesprek over de betekenis en de toekomst van dit unieke fenomeen.
In zogenoemde 'kringen', met deskundige tafelgesprekken, wordt de dialoog aangegaan over hoe het concept van Rust in Ruimte kan worden behouden. Het doel is om dit 'uitgestelde kapitaal' – waar zoveel Groningers trots op zijn en dat wereldwijd hoog wordt gewaardeerd – door te geven aan toekomstige generaties. De stilte, de ruimte, maar ook het geluid dat ons landschap doordringt, zal centraal staan in deze gesprekken.
Bij de gedachte aan rust en ruimte denken we vaak aan stilte. Toch is er altijd geluid. Maar welk geluid is het dat zich verhoudt tot het Groninger landschap? Wat zijn de geluiden die het fenomeen Rust in Ruimte echt eren? En hoe dragen deze geluiden bij aan de identiteit van de regio? Het zijn vragen die in deze conferentie de revue zullen passeren.
Het Groninger landschap is geen statisch gegeven, maar een dynamisch geheel waarin veranderingen onvermijdelijk zijn. Hoe kan een ‘bottom-up’ strijd voor het behoud van dit landschap succesvol zijn, wanneer bovenal een ministerie, die het uitgestelde kapitaal van het landschap niet begrijpt, met één pennenstreek besluiten neemt? Het waardevolle en historische karakter van de regio wordt vaak slechts door een subjectieve bril bekeken, zonder oog voor de diepere betekenis die het landschap heeft voor de bewoners en de toekomst.
De vraag rijst: welk verleden willen we bewaren en hoe geven we vorm aan de toekomst? Het behoud van monumenten, boerderijen, buurten en dorpen is van essentieel belang voor de identiteit van de regio. Tegelijkertijd moeten we nadenken over het herbestemmen van deze elementen en het creëren van nieuwe karakteristieken die passen bij de tijd van nu.
De uitdaging is om een balans te vinden tussen het behoud van het oude en het vooruitkijken naar de toekomst. Hoe kunnen we het verleden integreren in de moderne wereld, zonder de rijke geschiedenis van het Groninger landschap te verliezen?
De combinatie van economische groei en een leefbare omgeving blijft een complexe vraag. In een wereld waarin duurzaamheid en kwaliteit van leven steeds belangrijker worden, is het cruciaal om economische ontwikkelingen te verzoenen met een fijne leefomgeving. Dit kan alleen worden bereikt wanneer de industrie actief in contact blijft met de bewoners van de regio. Hoe kunnen de belangen van beide partijen op een evenwichtige manier worden afgewogen? Het doel is niet alleen economische welvaart, maar ook het behouden van de kwaliteit van leven in de regio.
De conferentie Rust in Ruimte is een serieuze poging om de dialoog te openen over hoe we dit bijzondere fenomeen kunnen behouden voor de toekomst. Het is niet alleen een gelegenheid voor discussie, maar ook voor actie. Hoe kunnen we samen werken aan een toekomst waarin zowel de natuur als de menselijke gemeenschap floreren, in een perfecte balans van rust, ruimte en respect voor ons erfgoed?
In Groningen is Rust in Ruimte meer dan een ideaal. Het is een waarde die gekoesterd wordt, een cultuur die beschermd moet worden, en een toekomst die in onze handen ligt.
Wetenschapper Maarten Zwiers, Inwoner Hiska Ubels, Regio Bouwmeester Enno Zuidema, Omgevingsmanager Groninger Seaports Bert Roona. Dichter/Schrijver Co Conelis en Waddenschilder Geurt Busscher. Dagvoorzitter Derwin Schorren
€ 17,50 via Erfgoedpartners
iets voor jou?