Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

Stof tot Nadenken: Van Plinius tot Paulien Cornelisse | Op Maarhuizen

Stof tot Nadenken: Van Plinius tot Paulien Cornelisse

.

Prima boerenbestaan of sneue sukkelaars?

Het Fries-Groningse terpen- en wierdengebied wordt al meer dan honderd jaar onderzocht door geologen, historici, biologen, en archeologen. We weten daardoor een heleboel van het leven van vroegere Maarhuizenaars en hun buren. Onderzoekers zijn het erover eens dat het doorgaans een prima boerenbestaan was daar in het wierdenlandschap voor de bedijking.

De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in honderden artikelen, proefschriften, en overzichtswerken en vrij toegankelijk. Desondanks blijft het beeld van de ‘strijd tegen het water’  en ‘sneue sukkelaars' die twee keer per dag hun bultje op moesten vluchten sterk aanwezig in de publieke perceptie.

In deze lezing gaat Mans Schepers op hoe drie elementen hierin een rol hebben gespeeld: een 2000 jaar oud citaat van Plinius, bewoning op terpen op de Noord-Duitse Halligen, en tientallen reconstructietekeningen van het vroegere leven in het wierdenlandschap.

Mans Schepers

Mans Schepers is landschapsarcheoloog. In zijn onderzoek richt hij zich op de wisselwerking tussen mensen en omgeving en op he het landschap door de tijd heen veranderd is. Plantenresten uit opgravingen en boringen, onder andere op Maarhuizen, spelen een belangrijke rol in zijn werk. Deze plantenresten kunnen ons iets leren over bijvoorbeeld akkerbouw, begrazing, hooiwinning, overstroming en contacten met mensen verderop. Mans is als docent-onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij woont in Adorp samen met zijn vrouw en twee dochters.

Stof tot nadenken

Begin je zondag met voeding voor je geest. Elke tweede zondag van de maand een bijzonder verhaal, een andere verteller, een nieuw onderwerp. Oftewel: Stof tot Nadenken.

Kaarten € 7,50 incl een kop koffie of thee en een plak Grunneger Kouk.

Kaarten

iets voor jou?