Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

Stof tot Nadenken: Op zoek naar stilte | Op Maarhuizen

Stof tot Nadenken: Op zoek naar stilte

Hoe vinden we innerlijke rust? Nu bijna niemand meer naar de kerk gaat, moeten we het zelf uitzoeken. Ignace Frénay doet vandaag verslag van de Kloostertocht die hij in de zomer van 2022 in België en Frankrijk gemaakt heeft, samen met zijn jonge kloostervriend Viggo. Zijn leven lang is hij al geboeid door het kloosterleven, en deze tocht heeft hem geholpen stil te staan om iets daarvan in ons eigen leven gestalte te geven, met name het vinden van innerlijke rust door het bewust zoeken van stilte.

Je hoort het persoonlijke verhaal van een spirituele zoektocht aan de hand van de acht 'demonen' van Evagrius van Pontus (4e eeuw). Daartoe behoren b.v. gulzigheid, woede en hoogmoed. Ze zijn later vooral bekend geworden als de (zeven) hoofdzonden, maar verdacht geraakt door de moralistische interpretatie van latere theologen. Bij Evagrius vinden we veel meer een psychologische benadering van deze complexen, of 'belemmeringen', en waar we flink veel last van kunnen hebben. Ze werden tijdens de reis, tot hun eigen verrassing, een instrument voor geestelijke begeleiding en groei.

Ignace Frénay

Em.ds. Ignace Frénay (Den Haag, 1953), van Roomskatholieke komaf, studeerde theologie in Nijmegen (1973-1980), en Frans in Groningen (1980-1984). Tijdens zijn werkzame leven was hij docent Frans en levensbeschouwing aan het Parcivalcollege te Groningen, en later predikant van de Protestantse Kerk van Nederland in Winsum.

Stof tot nadenken

Begin je zondag met voeding voor je geest. Elke tweede zondag van de maand een bijzonder verhaal, een andere verteller, een nieuw onderwerp. Oftewel: Stof tot Nadenken.

Kaarten

€ 7,50 inclusief een kop koffie of thee en een plak Grunneger Kouk voorafgaand aan de lezing

€ 25 inclusief kop koffie of thee met koek voorafgaand en na afloop een uitgebreid brunchbuffet met heerlijke zoetigheden, verse croissantjes en andere lekkernijen

Kaartverkoop

iets voor jou?