Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

Stof tot nadenken: wandelend richting de toekomst van Groningen | Op Maarhuizen

Stof tot nadenken: wandelend richting de toekomst van Groningen

Hoe ontwikkelen we een duurzaam platteland? Zef Hemel onderzoekt momenteel al wandelend verleden, heden en toekomst van het landschap in Noord-Nederland. Hij is sinds 1 mei 2022 bijzonder hoogleraar Revitalisatie van rurale en urbane regio’s – In het bijzonder in Groningen en Friesland aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft. Hemel stelt dat een duurzamer landschap mogelijk is als we ons perspectief op de toekomst maar veranderen. Niet sneller, groter, meer en rijker, maar trager, gezonder, duurzamer, mooier. 

Sinds hij vorig jaar begonnen is met zijn onderzoek loopt hij enkele dagen per week door Fryslân, Groningen en Drenthe. Soms alleen, maar vaak in gezelschap van mensen met wie hij ideeën kan uitwisselen. Hij is ervan overtuigd geraakt dat wandelen cruciaal is voor ons voortbestaan. "Omdat we alleen wandelend de verbinding voelen met de grond en het landschap waar we ons doorheen bewegen. En die verbinding is nodig voor een duurzame toekomst", stelt Hemel.

In deze lezing neemt Zef Hemel ons mee op zijn wandeltocht en zijn visie op de toekomst van het platteland in Noord-Nederland.

Zef Hemel

Zef Hemel (1957) is planoloog. Hemel studeerde sociale geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2012 tot 2022 bezette hij de Wibaut-leerstoel voor Grootstedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 mei 2022 is hij bijzonder hoogleraar Revitalisatie van rurale en urbane regio’s – In het bijzonder in Groningen en Friesland aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft. Daarnaast is hij werkzaam bij de gemeente Amsterdam.

Stof tot nadenken

Begin je zondag met voeding voor je geest. Elke tweede zondag van de maand een bijzonder verhaal, een andere verteller, een nieuw onderwerp. Oftewel: Stof tot Nadenken. 

Kaarten

€ 7,50 incl een kop koffie of thee en een plak Grunneger Kouk.

Kaartverkoop

iets voor jou?