Voor sommige onderdelen van deze website is Javascript nodig om correct te functioneren. Uw ervaring kan variëren.

Stof tot nadenken: Iconen van het platteland. Historische boerderijen op weg naar de toekomst | Op Maarhuizen

Stof tot nadenken: Iconen van het platteland. Historische boerderijen op weg naar de toekomst

.

Boerderijen vormen bakens in ons landschap en zijn onderdeel van onze identiteit. Hoe behouden we deze iconen voor de toekomst? En welke bijdrage kunnen ze leveren aan een toekomstbestendig en vitaal platteland? In samenwerking met het Boerderijenfonds organiseren we een speciale editie van Stof tot Nadenken over de boerderij en haar toekomst.

Architecten Haiko Meijer (Onix) en Diederik de Koning (la-di-da) bespreken de geschiedenis en de toekomst van boerderijen, de waarde van boerderijen voor haar omgeving en de kansen voor herbestemming en transformatie. Haiko Meijer en zijn bureau Onix maakten het ontwerp voor de herbestemming van de Enne Jans Heerd op Maarhuizen. Diederik de Koning is met zijn bureau actief op Maarhuizen 1, de andere leegstaande boerderij Op Maarhuizen.

Na de lezing wordt de reizende expositie ‘Iconen van het platteland, historische boerderijen op weg naar de toekomst’ geopend en is er gelegenheid de expositie te bezoeken.

Stof tot nadenken


Begin je zondag met voeding voor je geest. Elke tweede zondag van de maand een bijzonder verhaal, een andere verteller, een nieuw onderwerp. Oftewel: Stof tot Nadenken.

Haiko Meijer

Met het architectenbureau Onix NL heeft Haiko Meijer 30 jaar schuurarchitectuur verkend, geïnspireerd op de boerderij waar op het erf gewoond en gewerkt wordt in een landelijke omgeving. In de ontwerppraktijk heeft deze avontuurlijke ontdekkingstocht geleid tot mooie voorbeelden van getransformeerde waardevolle boerderijen die door nieuw gebruik een nieuwe toekomst hebben gekregen. In 2025 verschijnt het boek Schuren waarin het alledaagse én uitzonderlijke via gerealiseerd werk en proefondervindelijk onderzoek wordt vastgelegd.

Diederik de Koning

Diederik de Koning heeft samen met Laura van Santen het architectenbureau la-di-da. Met hun liefde voor gezonde bouwmaterialen als hout proberen ze een alternatief te bieden voor de op esthetiek gerichte architectuur. Zo hopen ze een bijdrage te kunnen leveren aan transitie naar een gezondere bouw. Naast hun ontwerppraktijk doet Diederik aan de TU Delft een promotie-onderzoek naar de heuristische architectuur van de boerderij.

Kaarten

€ 7,50 incl een kop koffie of thee en een plak Grunneger Kouk voorafgaand aan de lezing

Tickets

iets voor jou?