09 juni
Aanvang: 20:00
Terwijl in Den Haag de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen 68 getuigen en deskundigen verhoort, slaat in het Groningse Overschild de sloophamer meedogenloos toe; driekwart van het dorp moet worden afgebroken als gevolg van aardbevingsschade. De documentaire ‘Bodem in Beweging- Als werelden elkaar raken’ vertelt over de stille ramp die zich in Groningen voltrekt en laat zien hoe de wereld van politiek Den Haag en ceo’s pijnlijk langs die van de bewoners van een klein dorp schuurt.
Van 2019-2022 maakten fotograaf Gus Drake, filmers Saskia Jeulink en Kees Vlaanderen, en schrijver Martin Hillenga de Kroniek van Overschild; in foto’s, film en boek legden zij vast wat door de afbraak wordt weggevaagd. ‘De rest van het land moet weten welke ramp zich hier afspeelt.’
De komende maanden trekken Jeulink en Drake samen met bewoners van Overschild de regio en de Randstad in, om met bestuurders, politici, journalisten en het publiek in gesprek te gaan over hoe het zover kon komen en hoe het anders kan. Op Maarhuizen is Derwin Schorren te gast, oud bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging. Erwin de Vries verzorgt de muziek.
Programma:
Gesprek met Saskia Jeulink, Gus Drake en bewoners van Overschild
Filmvertoning ‘Bodem in Beweging. Als werelden elkaar raken’
Impressie van de foto-expositie ‘Ode to Home’
Debat met gasten en publiek
Gespreksleider: Louis Stiller
Saskia Jeulink (1973) is filmregisseur. Met Symfonie voor de Veenkoloniën (2015) won zij de prijs ‘Beste Groninger Film non-fictie’ en de film werd tevens genomineerd voor de Groninger Persprijs. Weg uit de stad (2021) werd genomineerd voor Beste Groninger Film en het Noordelijk Filmfestival.
Gus Drake (1995) is fotograaf en maker van de expositie ‘Ode to Home’; zeven families, die hun huis noodgedwongen moeten verlaten als gevolg van de aardbevingen, gunden Drake vanaf 2019 vier jaar lang een intieme inkijk in hun huis en leven. Zijn foto’s maken tevens onderdeel uit van het door Martin Hillenga geschreven boek Kroniek van Overschild. Een toekomst zonder verleden.
Klaasje Pen (1960) woont sinds 1997 samen met haar partner Bas in Overschild. Zij is lid van de DVO (Dorpsbelangenwerkgroep Versterking Overschild) en betrokken Schildjer. Als productieleider van theatergezelschap De Schildgroep maakte ze in 2021 een theatervoorstelling over de gasellende: OVERSCHILD 2.0. Klaasje kijkt optimistisch naar de toekomst maar maakt zich boos, wordt verdrietig en mismoedig van de ongelijkheid in de versterkingsoperatie.
Cees Wildervanck (1946) is psycholoog en aardbevingsgedupeerde. Woont met zijn vrouw in het buitengebied van Overschild. Heeft recent “na tien jaar zeuren” toezegging gekregen dat de fundering van zijn huis zal worden vernieuwd maar kreeg geen vergoeding van de verdere schade. Hij is actief in de dorpswerkgroep en vraagt als publicist veelvuldig aandacht voor de aardbevingsproblematiek.
Derwin Schorren (1966) was jarenlang vicevoorzitter en woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging. Tegenwoordig is hij eigenaar van Nieuwe Gronden dat werkt vanuit de filosofie: leefbaarheid vanuit de basis. Tevens is hij werkzaam als kwartiermaker/regisseur van het koepelproject Graanrepubliek 2.0 (gemeente Oldambt) en voorzitter van de bewonersadviesraad voor de NCG.
Louis Stiller (1959) is schrijver, journalist en scenarist. In 2018 verscheen zijn boek Gasland – Nederland wordt wakker geschud, over de oorzaken en gevolgen van de gasbevingen en de mogelijke oplossingen. Met een reportage in Vrij Nederland ('Hoe Warffum werd wakkergeschud') won hij de Groninger Pers Prijs in 2016.
Erwin de Vries (1971) is al meer dan 30 jaar een Groningstalige liedjesschrijver/zanger. Zijn songteksten staan bol van de energie, vervoering, humor en beschouwing, maar zijn bovenal mooi en gevoelig. De Vries was in 2021 winnaar van de K. Ter Laanprijs. Zijn laatste album Antwoord kreeg in 2022 de Dagblad van het Noordenstreektaalprijs.
Tijd: 20:00 u
Kaarten € 7
iets voor jou?